Publicerad den 04 Jun 2021
Kära Rotaryvänner!
Tänk vad ett år går fort! Med ett visst vemod skriver jag nu mitt sista guvernörsbrev och jag vill passa på att tacka alla klubbar och medlemmar som tagit emot mig och våra assisterande guvernörer på klubbesök eller digitala möten!
Det har varit väldigt trevligt att träffa er alla och mycket givande att höra om allt bra ni gör i era klubbar! 
 

Jag vill också tacka Birgitta Rydztröm som läst igenom mina texter innan publicering och som tillsammans med vår DITS, Magnus Jönsson, har sett till att guvernörsbreven kommit er tillhanda.

Guvernörsskifte 1 juli i Ängelholm

Torsdagen den 1 juli, med samling kl 11.30 och lunch kl 12.00, äger guvernörsskiftet rum på Restaurang Nimt, Valhall Park i Ängelholm. Anmälan till Bengt Jansson pgsfiven@hotmail.com senast 28 juni. Deltagarantalet är begränsat till 50 personer.  
                           
Antalet klubbar i vårt distrikt
Idag är vi 55 klubbar i vårt distrikt. Vittsjö-Bjärnum Rotaryklubb tog ett enhälligt beslut på sitt årsmöte att lägga ner klubben med anledning av bland annat vikande medlemsantal vilket godkändes av Rotary International nu i maj.
 
The Rotary Foundation
Ni klubbar som har månadssparat till förmån för End Polio Now – senast den 25 juni är det dags att skicka en kopia på insättning till mig via mejl, ninna.raberg@gmail.com
Det ska bli spännande att se vilka klubbar som kniper priserna på Distriktskonferensen i höst!
Vårt distrikt har skänkt 20 000,- USD till End Polio Now och 10 000,- USD till Världsfonden.
 
Distriktets Katastroffond
För några veckor sedan blev vi uppmanade av Rotary International President Holger Knaack, att om vi hade möjlighet, hjälpa Indien som har drabbats hårt av Covid-19 och bl a har stor brist på syrgasutrustning. I samråd med vår Finanskommitté i distriktet har vi för några dagar sedan skickat 84 000,- från vår Katastroffond att användas för inköp av syrgasutrustning.
 
 
 
Under vecka 21 har Halmstad-Tylösand RK och Halmstad Tre Hjärtan RK städat stränderna i sina närområden. Även Karlskronaklubbarna har städat stränder och Åhus RK har skänkt pengar till Sjöräddningssällskapet i Åhus. Falkenberg-Herting RK har varit i Glommen och pratat om spökgarn. Ljungby-Kungshögen RK arbetar tillsammans med Ljungby kommun och Campus Ljungby (Linnéuniversitetet) med ett vattenprojekt kring hållbar vattenförsörjning i Kronoberg och södra Sverige. Jag gissar att ni är fler klubbar som haft aktiviteter – skickar ett mejl till mig så lägger vi in det på distriktets hemsida!
 
 
Aktuellt från Shelterbox
 
 
I förra veckan drog mycket starka vindar in över Kamerun som bland annat förorsakade skador i Minawao Camp där vi har levererat många av våra familjetält. Shelterbox partner IEDA Relief har nära samarbete med UNHCR för att få en överblick över skadorna och en uppfattning om hur man kan hjälpa till. Attacker från extremister, svåra väderförhållanden och coronavirus i Lake Chad Basin har resulterat i en mycket allvarlig humanitär kris i regionen Far North i Kamerun.14 000 flyktingar och 320 000 så kallade internflyktingar finns nu i landet. Shelterbox samarbetar som vanligt med IEDA Relief, och har gjort i den här regionen sedan 2015 och gör allt man kan för att hjälpa så många människor som möjligt.
Vill du hjälpa Shelterbox att hjälpa kan du swisha din gåva till 123 900 54 30
(IEDA står för International Emergency and Development Aid).
 
 
Aktuellt från Rotary Doctors
Tisdagen den 25 maj var en vanlig dag på jobbet för tre mobila barn- och mödravårdsjeeplinjer som Rotary Doctors driver i västra Kenya. Denna dag blev 110 barn vaccinerade, 11 gravida fick mödravård, 13 kvinnor fick preventivmedel och 6 undernärda barn identifierades, och som fick extra näringsriktig gröt.
 
Foto: Rotary Doctors
 
Dessutom undervisades mammor om hälsovård. Varje vardag möter jeepteamen nya mammor och barn i avlägsna byar. En jeeplinje kostar 10 000,-/månad och det är bra investerade pengar. Stöd gärna Rotary Doctors att fortsätta med denna verksamhet!
 
Almedalsveckan
Almedalsveckans program 2021, som pågår den 4-7 juli, blir helt och hållet digitalt.
Rotary har nu möjlighet att hälsa alla intresserade välkomna till våra webbinarier, som kommer att genomföras vid 4 olika tillfällen för att nå ut till så många som möjligt.
 
Titeln är: ”Bidrar utlandsstudier till fred på jorden?” Det handlar i praktiken om att informera och inspirera till ökat sökande både till Rotarys Ungdomsutbyte och till Rotary Peace Centers.

Programmet vid de 4 webbinarierna och talarna, som blir detsamma alla 4 dagarna, hittar du genom följande länk:
 
Tillfällena är:
Söndagen den 4 juli kl. 10-11
Måndagen den 5 juli kl. 12-13
Tisdagen den 6 juli kl. 14-15
Onsdagen den 7 juli kl. 16-17
 
Ingen anmälan behövs utan det är bara att koppla upp sig via länken nedan:
https://zoom.us/j/95057707717?pwd=SkJDdUo1QTUvTVdaRmlFdXhJaEpEZz09
 
 
 
RLI – vill du vara med och bidra till att utveckla och genomföra kommande RLI?
Det har blivit dags att ta RLI till nästa nivå. RLI – Rotary Leadership Institute är en utbildning för att bygga på kunskapen om ledarskapet inom Rotary och på så sätt stärka våra klubbar. Vi söker dig som vill bli en av oss facilatorer som tillsammans ökar och sprider kunskapen om Rotary och stärker ledarskapet i klubbarna i D2400.
Vi ger dig en facilitatorsutbildning och möjlighet att på djupet lära dig mer om Rotarys verksamhet både lokalt och globalt. Du kommer att bli en i gänget som planerar och genomför utbildningen i distriktet. Det är en stor fördel om du själv redan har gått RLI. Har du ledarerfarenhet och kanske till och med redan idag tränar andra ledare är det ett extra plus i kanten.
 
Intresserad? För mer information kontakta
Gun Klevås Gun.klevas@gmail.com 070- 522 18 24 eller Malin Andersson malin.ason@hotmail.com 070- 268 62 60
Vill du hitta mer information om RLI, klicka på den här länken
 
Rotary Friendship Exchange
Hösten 2019 hade vårt distrikt ett mycket uppskattat miniutbyte med Islands distrikt 1360 som var deras allra första utbyte. Återbesöket här i vårt distrikt planeras till maj 2022, hälsar Gun Klevås.
 
Foto från Akureyri
 
Nu har deras distrikt bildat en RFE-kommitté och de vill gärna visa upp den norra delen runt staden Akureyri. Även detta utbyte blir ett miniutbyte med avresa i slutet av september 2021. Självklart följer vi Folkhälsomyndigheternas rekommendationer/restriktioner, så utbytet kan skjutas upp, om läget med pandemin förvärras. Bifogat information om distrikt 1360 och inbjudan med förslag på eventuell gruppresa. Som du kan läsa mer om här
 
Rotary Convention virtual 12 – 16 juni 2021
 
   
 
Ännu är det inte för sent att anmäla sig till Convention!  
 
   
Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt fin sommar! Även om ni är vaccinerade var försiktiga! Tack för jag haft förmånen att vara er Distriktsguvernör 2020-21!
Er DG Agneta