Publicerad av Agneta Råberg
Idag när jag blickar ut från mitt fönster i Växjö ligger fortfarande ett snötäcke kvar. Nu är jag ingen vintermänniska, jag föredrar sol och värme, och hoppas på vår och vaccinationer! Positivt är det dock att få flytta fram timern på fönsterbelysningen när nu solen går ner först 16.30! 
 
Funktionärsträff
I lördags 30/1 2021 hade vi digitalt funktionärsmöte i distriktet där vi beslöt föreslå klubbarna att under vecka 21 genomföra ett projekt med gemensamt tema VATTEN. Redan nu finns det en hel del vattenprojekt i klubbarna att bygga vidare på. Tanken med detta är att synliggöra Rotary och också att orter med flera klubbar kan arbeta tillsammans. PR-kommittén kommer att hjälpa till med pressreleaser, kontakta lokalradiostationerna i vårt distrikt och även SVT.
IPDG Annika, ansvarig för distriktets TRF-kommitté uppmanar också klubbar att söka district grant bidrag om man vill ta fram lite dyrare material. PR-kommittén återkommer med mer information under februari – mars.
AG Elisabeth Strokirk presentade förslag på profilprodukter som vi kommer att ta fram, såsom flagga, beachflagga, badhandduk, tygkasse, kepsar, pikétröjor och nålar. Produkter som alla landets rotarianer kan inhandla. Är det något ni tycker fattas i sortimentet – hör av er till Elisabeth Strokirk elisabeth.strokirk@telia.com
 
Digitala klubbar
Nu har vi konstaterat att ca 20-25% av distriktets klubbar inte har några digitala möten utan håller kontakt via veckobrev och gemensamma promenader. Vår DITS, Magnus Jönsson, kommer att ta kontakt med dessa klubbar och erbjuda sin hjälp med att komma igång digitalt om så klubben önskar det.
 
Digitalt Assembly
I måndags startade digitalt Assembly, där vår blivande Guvernör Bengt Jansson med hustru Malin deltar under 11 dagar med sessioner förmiddag och kväll. I nästa guvernörsbrev kommer Bengt att berätta om sina intryck.
Blivande RI presidenten RIPE Shekhar Mehta presenterade sitt tema för 2021-2022 Serve To Change Lives, Din Insats Förändrar Liv. Ett bra tema tycker jag och så här ser loggan ut!  

                                         ,
 
Främja fred
Februari är månaden tillägnad Rotarys fokusområde främja fred. I dag är över 70 miljoner människor fördrivna på grund av konflikt, våld, förföljelse och brott mot de mänskliga rättigheterna. Hälften av dem är barn. Vi vägrar att acceptera konflikter som ett sätt att leva. Rotaryprojektet ger utbildning som främjar förståelse och ger samhällen kompetens att lösa konflikter.  
Vårt distrikt stödjer Rotary Peace Center i Uppsala och i nästa guvernörsbrev hoppas jag att vi kan ha med en intervju med vår ”egen” ambassadör, Francisca, en av 11 peace fellows på Rotary Peace Center vid Uppsala Universitet.  
 
RLI Rotary Leadership Institute (Länk till RLI)
Påminner om att sista anmälningsdag till kursomgång 2 är 1 mars! Kursen startar 23 mars och fortsätter 13 april, 20 april och 27 april, Anmälan skickas till Gun Klevås, gun.klevas@gmail.com
 
RFE Rotary Friendship Exchange (Länk till RFE)
Gun Klevås, kommittéordförande berättar att kommittén arbetar i vanlig ordning, men det är föga troligt att det blir några resor varken till eller från andra länder under 2021. Däremot funderar RFE kommittén att arrangera ett digitalt utbyte med New York State! Detta är också ett sätt att under några timmar skapa kontakter mellan rotarianer! Vi får säkert höra mer om denna idé längre fram!
 
Shelterbox
På distriktets hemsida kan du läsa en lång artikel om vad Shelterbox gjort under 2020. Trots alla utmaningar under "Pandemiåret 2020" har ShelterBox tillsammans med Rotary ändå lyckats leverera på ett oväntat bra sätt.
Detta gäller både operativa insatser och internationella insamlingsverksamheter. Rotary har som vanligt bidragit på ett avgörande sätt vilket framgår i bifogad rapport som avslutas med följande citat.                                                                                                                              
"Med en global pandemi, miljö- och hållbarhetsutmaningar, en global kris för flyktingar och globala orättvisor behöver världen Rotary och ShelterBox nu mer än någonsin."
Holger Knaack, Rotary International President 2020/21
 
RYLA
Det blir ingen RYLA träff i Ljungby under våren utan man återkommer istället till hösten och hoppas att man kan köra fysiskt möte.
 
Rotary Doctors
Inga läkare sänds till Kenya under pandemin, men man har lokal utbildning för bättre barn- och mödravård.
 
Utbildning för bättre barn- och mödravård
I november utbildades 10 byhälsovolontärer som kommer att hjälpa till med barn- och mödravården i sina byar. Sölvesborg-Lister Rotaryklubb har stöttat utbildningen. Volontärerna har fått utbildning om hur de ska hålla koll på vilka vaccinationer som barnen ska ha, hur de ska kunna ge information, om fördelar med preventivmedel, vikten av mödravård och mycket mer. De har dessutom fått rapporteringsverktyg så att det blir möjligt att följa upp resultaten och utvärdera inverkan på hälsan som utbildningen haft efter ett halvår och ett år. 

Byhälsovolontär får kunskaper om barn- och mödravård för att stödja mammor och barn i sina byar
 
Största gåvogivare bland Rotaryklubbar för november var: Sölvesborg-Lister Rotaryklubb 23 200 kr, Ängelholm-Rönne 14 840 kr. Uddevalla-Skansen Rotaryklubb 5 000 och Ljungskile Rotaryklubb 5 000 kr. De tre sista klubbarna stödjer olika vattenprojekt. Tack till er och alla andra gåvogivare.
 
Som ni säkert vet är Rotaract numera fullvärdig medlem av Rotaryfamiljen. Vår enda klubb i distriktet är Kristianstad Rotaract, som i dessa pandemitider har Skypemöten. Nu senast ett trevligt föredrag av en före detta medlem i klubben, som numera är bosatt i Camberra, Linnéa Eriksson, som berättade om hur Rotaract fungerar i Australien.
På distriktet hemsida kan ni också läsa en trevlig årskrönika om vad Rotaract klubben åstadkommit under 2020. Ni hittar Rotaract under fliken om Rotary.
 
Saknar ni något på hemsidan eller vill ni medverka?
Hör då av er till Birgitta Rydztröm, birgitta@blirkommunikation.se i PR-kommittén. Kanske har ni tips på personer vi borde intervjua, bra projektidéer, bra tips om hur ni gör i er klubb mm.mm.
 
Kära rotarianer gå in på distriktets hemsida en gång i veckan för att hålla er uppdaterade om vad som händer!
 
Var rädda om er, håll avstånd, tvätta händerna, nys i armvecket!
 
Varma Rotaryhälsningar från Er DG Agneta